Geografisch thema

Eikenstraat

ID: 11128   URI: https://id.erfgoed.net/themas/11128

Beschrijving

Tussen Lange Nieuwstraat en Meir. Geopend in 1508 door het Kerkbestuur van Sint-Jacob om een snelle doorgang van het zuidelijk portaal van de kerk naar de Meir te verzekeren, op grond van een drietal touwdraaierijen (zeelbanen), dan ook "Baenstraat" genoemd; vanaf circa midden 16de eeuw "Eikenstraat" naar een hof van plaisantie "De nyeuwe Eycke", dat naderhand door Lombarden werd omgebouwd tot pandjeshuis, zodat de straat van de 17de eeuw tot het begin van de 19de eeuw "Lombaardstraatje" noemde. Circa 1860 "Eikenstraat". Dit oorspronkelijk smal recht straatje is thans in het midden geheel opengebroken met aan de Westzijde het nieuwe achteruit gebouwde complex van het Stedelijk Instituut voor Handel en Administratie afgewisseld met kleinschalige woonhuizen met bepleisterde lijstgevels (nummers 12 tot 20). Oostzijde: een braak terrein gebruikt als parkeerruimte en kantoorgebouwen van drie bouwlagen met bepleisterde lijstgevels.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eikenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/11128 (Geraadpleegd op 16-01-2021)