Fortuinstraat (Antwerpen)

Beschrijving

De Fortuinstraat is een korte straat gelegen aan de oostelijke rand van het Zuid, tussen de Sint-Michielskaai en de Kloosterstraat. De straat werd aangelegd op de gronden van het vroegere arsenaal, die rond 1875 werden verkaveld. De straat kreeg haar naam in 1879 en werd net als de Goede Hoopstraat vernoemd naar een schip dat rond 1585 tevergeefs tegen de Spanjaarden werd ingezet. De strijd tegen de Spanjaarden vormt een vast thema in de straatnamen op het Zuid.

Begin 21ste eeuw is de oorspronkelijke eind-19de-eeuwse bebouwing volledig vervangen dor nieuwbouwappartementen. De oorspronkelijke bebouwing bestond uit pakhuizen, overeenkomstig de ligging vlakbij de Zuiderdokken en de Scheldekaaien.