Geografisch thema

Goedehoopstraat

ID
11139
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11139

Beschrijving

De Goedehoopstraat is een rechte verbindingsstraat tussen de Sint-Michielskaai en de Kloosterstraat, aan de oostelijke rand van het Zuidkwartier. De straat werd aangelegd in vierde kwart 19de eeuw op de gronden van het vroegere arsenaal (zie Arsenaalstraat). De naam "Hoopstraat" werd gekozen in 1876 en verwijst net als bij de Fortuinstraat naar namen van schepen die rond 1585 tevergeefs weden ingezet in de strijd tegen de Spanjaarden. Deze strijd om tolrechten in de 16de eeuw is een thema dat op het Zuid meermaals aan bod komt in straatnamen en in monumenten. De toevoeging "Goede" dateert van 1937 om verwarring met de Hoogstraat te vermijden.

De oneven noordzijde kent een homogene neoclassicistische bebouwing en werd grotendeels gerealiseerd door aannemer De Ley en Goris, die hiervoor samen vijf bouwaanvragen indienden in 1892 en 1894. Deze huizen zijn anno 2010 bijna allemaal gesloopt ten voordele van nieuwbouwprojecten. Ook de zuidzijde van de straat is ingenomen door nieuwbouw.


Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Huis Van Roosmalen

 • Omvat
  Neoclassicistisch winkelpand

 • Omvat
  Neoclassicistische eenheidsbebouwing

 • Is deel van
  Het Zuid


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Goedehoopstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11139 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.