Teksten van Goedehoopstraat

https://id.erfgoed.net/themas/11139

goedehoopstraat (herinventarisatie) ()

De Goedehoopstraat is een rechte verbindingsstraat tussen de Sint-Michielskaai en de Kloosterstraat, aan de oostelijke rand van het Zuidkwartier. De straat werd aangelegd in vierde kwart 19de eeuw op de gronden van het vroegere arsenaal (zie Arsenaalstraat). De naam "Hoopstraat" werd gekozen in 1876 en verwijst net als bij de Fortuinstraat naar namen van schepen die rond 1585 tevergeefs weden ingezet in de strijd tegen de Spanjaarden. Deze strijd om tolrechten in de 16de eeuw is een thema dat op het Zuid meermaals aan bod komt in straatnamen en in monumenten. De toevoeging "Goede" dateert van 1937 om verwarring met de Hoogstraat te vermijden.

De oneven noordzijde kent een homogene neoclassicistische bebouwing en werd grotendeels gerealiseerd door aannemer De Ley en Goris, die hiervoor samen vijf bouwaanvragen indienden in 1892 en 1894. Deze huizen zijn anno 2010 bijna allemaal gesloopt ten voordele van nieuwbouwprojecten. Ook de zuidzijde van de straat is ingenomen door nieuwbouw.


Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Goedehoopstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/139512 (geraadpleegd op ).


Goedehoopstraat ()

Gelegen tussen Sint-Michielskaai en Kloosterstraat, in het Zuidkwartier. Aangelegd in vierde kwart 19de eeuw op de gronden van het vroegere arsenaal (zie Arsenaalstraat). Naam gegeven in 1876 naar het schip "de Hoop" dat samen met "de Fortuin" rond 1585 tevergeefs tegen de Spanjaarden werd ingezet. De toevoeging "Goede" dateert van 1937 (om verwarring met de Hoogstraat te vermijden).

Vrij homogene noordzijde van bepleisterde lijstgevels van vier bouwlagen te dateren rond 1900; de meeste zijn paarsgewijze gebouwd. Banale zuidzijde met onregelmatige kroonlijstlijn.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Goedehoopstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/112866 (geraadpleegd op ).