Geografisch thema

Grote Kauwenberg

ID
11144
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11144

Beschrijving

Van Vekestraat naar Prinsstraat. Aanvankelijk "Koudenberg", een hoogte die van de Kipdorppoort langs de Paddengracht (Prinsesstraat) naar de Paardenmarkt voerde; van begin 14de tot begin 15de eeuw was hier een omwalling bestaande uit een aarden wal en een ondiepe gracht (Paddengracht) en was alleen de westzijde bebouwd. Van de vele gangen blijft alleen nog de vervallen Sint-Gommarusgang (nummer 9) over. Straat met een gebogen tracé waarin overwegend 19de-eeuwse lijstgevels van drie à vier verdiepingen. Enkele opvallende neogotische gebouwen (nummers 18 en 28) aan de westzijde waartussen een groot gat met de parking en de zij-ingang van UFSIA (Prinsstraat nummer 13). Nummer 6 met een oudere kern: door middel van muurankers gedateerd 1660, verankerde puntvormige achtergevel. Bouwtoelating van 1865 voor nummer 10. Oostzijde met rijhuizen van twee tot vijf traveeën en drie bouwlagen, meestal bepleisterde en beschilderde 19de-eeuwse lijstgevels met rechthoekige muuropeningen, afwisselend met moderne gevels. Nummer 5 verbouwd in 1849, nummer 21 met art-decodecoratie naar ontwerp van A. Gysen (gevelsteen). Nummers 8, 12 en 47 met voormalige neoclassicistische houten winkelpuitjes, thans met woonhuisfunctie.

 • Stadsarchief Antwerpen, Bouw D2, 1865, Modern Archief 20.116/1, dossier 43.
 • Stadsarchief Antwerpen, Bouw D2, 1849, Modern Archief 20.100/1, dossier 262.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis in Louis-Philippestijl

 • Omvat
  Jongenspatronaat Sint-Antoniusparochie

 • Omvat
  Laatclassicistisch burgerhuis

 • Omvat
  Neoclassicistisch burgerhuis

 • Omvat
  Neoclassicistisch burgerhuis

 • Omvat
  Neoclassicistisch winkelhuis

 • Omvat
  Neogotisch poortgebouw

 • Is deel van
  Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Grote Kauwenberg [online], https://id.erfgoed.net/themas/11144 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.