Geografisch thema

Jan van Lierstraat

ID
11154
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11154

Beschrijving

Van Keizerstraat naar Kipdorp. Einde 15de eeuw tot begin 16de eeuw stond op het Kipdorp de woning van de metselaar-aannemer Jan van Liere, met een tuin tot aan de Keizerstraat waardoor een servituutweg liep die toegang gaf tot de bornput. In 1508 werd op dit tuinpad een zeer smal straatje geopend, dat naar de eigenaar Jan Van Lierstraat werd genoemd. Deze benaming werd in de volksmond verbasterd tot "Savelierstraat" en in 1797 door de republikeinen "Juwelierstraat" (rue des jouilliers) genoemd. In 1872-73 werd de straat merkelijk verbreed door de sloping van een reeks huisjes aan de oostzijde. Onpare zijde (oostkant) ingenomen door de zijgevel van een modern kantoorgebouw en door een 19de-eeuws hoekpand (hoek Keizerstraat) met een fraaie pui van arduin en hout (nummer 1). Overzijde me en opvallend breed doch ondiep pand (nummer 4) en een dubbele trapgevel (nummers 6 en 8) waarnaast een storende open ruimte tussen Kipdorp, Paternoster- en Jan Van Lierstraat.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Kantoorgebouw in neoclassicistische stijl

  • Omvat
    Twee traditionele diephuizen

  • Is deel van
    Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Jan van Lierstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11154 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.