Geografisch thema

Kattenstraat

ID
11160
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11160

Beschrijving

Van Prinsesstraat naar Rozenstraat. Het gedeelte tussen de Prinsesstraat en de Paradijsstraat werd geopend in 1549 op het raamhof de Moelnere, het gedeelte tussen de Paradijs- en de Rozenstraat werd circa 1550 samen met de Korte Sint-Annastraat aangelegd op het raamhof "de witte roose". In de eerste helft van de 19de eeuw werd er tijdelijk een onderscheid gemaakt tussen Korte en Lange Kattenstraat. Noordzijde: rijhuizen van twee à drie traveeën en drie bouwlagen met onregelmatige kroonlijstlijn. Gewone 19de- en 20ste-eeuwse lijstgevels met rechthoekige vensters. Nummers 13, 15 en 19 met imitatiebanden op de begane grond. Nummers 35 en 39 met houten puien. Zuidzijde vanaf nummer 8 tot op de hoek van het Frans Halsplein ingenomen door brede lijstgevels, dit zijn zij- en achtergevels van panden in de Prinsesstraat (nummer 23) en op de Sint-Jacobsmarkt (nummers 11, 13 en 15-17). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen; nummer 8: baksteengevel (vierde kwart van de 19de eeuw) met rondboogvensters en sierlijke ankers. Nummer 6: eenvoudig rijhuis met bouwaanvraag van 1845. Naar het oosten gezicht op Van Straelentoren (Sint-Jacobsmarkt nummer 41-43) en de aanplantingen van het Frans Halsplein.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1845, Modern Archief 20.094, dossier 498.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Den Coninck Achab

  • Omvat
    Traditioneel diephuis

  • Is deel van
    Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kattenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11160 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.