Geografisch thema

Kipdorpbrug

ID
11166
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11166

Beschrijving

Tussen Sint-Jacobsmarkt en Frankrijklei. Aanvankelijk gevoegd bij de Sint-Jacobsmarkt; de naam herinnert aan de brug over de vestingwaters aan de buitenzijde van de hier gelegen Kipdorppoort (gesloopt in 1866). Druk verkeersknooppunt waarop Kipdorpvest, Jezusstraat, Lange Nieuwstraat, Sint-Jacobsmarkt en Molenbergstraat uitgeven; aan noordzijde de moderne zogenaamd Theaterbuilding gebouwd in 1965-71 naar ontwerp van architect Paul Tombeur waar in de tweede helft van de 19de eeuw de Vlaamse schouwburg naar ontwerp van Pieter Dens stond. Zuidzijde met een serie lijstgevels uit het derde kwart van de 19de eeuw. Nummers 2, 4, 6, 8 en 10: second empirehuizen van telkens twee traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), te dateren in het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijsgevels, horizontaal gemarkeerd door kordon vormende lekdrempels. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting met panelen (nummers 2 en 4) of per verdieping gevat in één bandomlijsting (nummer 6) ofwel segmentboogvensters in platte bandomlijsting met versierde sleutel (nummers 8 en 10). Cafépuien op begane grond, nummer 2 met houten pui waarin een centrale deur onder een driehoekig fronton.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kipdorpbrug [online], https://id.erfgoed.net/themas/11166 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.