Komedieplaats

Beschrijving

Tussen Huidevettersstraat en Leopoldstraat. Ontstaan circa 1550 als centraal gedeelte van het nieuwe stadskwartier door Gilbert Van Schoonbeke aangelegd; hier bevond zich het befaamde tapissierspand dat het monopolie bezat van de Antwerpse tapijthandel; sinds 1843 "Komedieplaats", benaming die reeds in de 18de eeuw gebruikelijk was toen in het pand een theater was ondergebracht. Klein driehoekig pleintje en gedomineerd door de gebogen colonnade van het laat-classicistische theatergebouw naar ontwerp van Pierre Bourla, via een smal straatgedeelte verbonden met de Huidevettersstraat. Overigens gave gevelwanden met getuigen van de oorspronkelijke 16de-eeuwse bebouwing (nummers 7-9-11) en 19de-eeuwse bepleisterde lijstgevels, onder meer de merkwaardige laat-classicistische gevels van nummer 12-16.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine