Korte Sint-Annastraat

Beschrijving

Van Rozenstraat naar Lange Sint-Annastraat. Vermoedelijk geopend circa 1500 en vroeger ook wel "Achter Stralens' toren" genoemd. Tot voor kort lagen hier aan de noordzijde twee achterbuurten: het godshuis Peter van Dale, gesloopt in 1960 en het "Hofke of poortje achter de Koeiboer", in 1969 omgevormd tot restaurant zogenaamd "Het Verloren Brood". Voornamelijk moderne bebouwing met enkele oude resten; puntgevel (nummer 9), nummer 13-15: destijds een koestal en een boerenwoning, thans restaurant en de Van Straelentoren (zie Sint-Jacobsmarkt nummer 41-43). Op hoek met Frans Halsplein, tegen gerestaureerde (1977) bak- en zandstenen gebouw met segmentboogvormige en rechthoekige vensters: gekroond Onze-Lieve-Vrouwebeeld (18de eeuw) met rechts staand kind Jezus dat met het kruis de slangekop doorsteekt, wereldbolvormige sokkel met engelenhoofdjes, sierlijk baldakijn en ijzeren lichtarm.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine