Geografisch thema

Kromme-Elleboogstraat

ID
11185
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11185

Beschrijving

Tussen Plantinkaai en Kloosterstraat. Wordt reeds vermeld in 1409 nl. als de weg die toegang verleende tot de circa 1400 opgerichte Sint-Michielskerk. De huidige lijnrichting dateert van de 15de eeuw toen de huizen aan de zuidzijde werden gebouwd op de gronden van de Sint-Michielsabdij. Begin 19de eeuw werden ze samen met de abdij gesloopt. Noordzijde met merkwaardige woning uit de 16de eeuw (nummer 5-7); de aanpalende nummers 9-11-13-15 mogelijk met oude kern. Van Scheldeken tot kaai: hoge woonhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Zuidzijde met typische eenheidsbebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw: gele bakstenen lijstgevels met rechthoekige benedenvensters onder ijzeren I-balk, segmentbogige bovenvensters. De nummers 12-14-16 aansluitend bij Kloosterstraat nummer 26.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Café- en woonpand in neoclassicistische stijl

  • Omvat
    Den Boot en Het Peerdeken

  • Omvat
    Geheel van een burgerhuis, pakhuis en huurwoningen

  • Is deel van
    Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kromme-Elleboogstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11185 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.