Lange Riddersstraat

Beschrijving

Tussen Korte Ridderstraat en Sint-Andriesplaats. Aanvankelijk werden beide Ridderstraten - vermoedelijk ontstaan in de 14de eeuw - als "Riddersteghe" aangeduid. De toevoeging "Lange" en "Korte" dateert uit de 16de eeuw. Oostzijde deels gesloopt voor de aanleg van de Sint-Andriesplaats circa 1865. Onregelmatig tracé van de westzijde met nummers 58 en 74 op de rooilijn van 1886. Oostzijde met afwisseling van bepleisterde en gecementeerde lijst- en topgevels van gemiddeld twee traveeën en twee à drie bouwlagen waaronder verschillende huizen opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw (nummers 7, 9, 13, 23, 61, 63, 77); het nummer 79 onlangs gereconstrueerd in traditionele stijl. Aan de westzijde lijstgevels met diverse parementen, drie traveeën en twee tot vier bouwlagen, overwegend gebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw. Accent op schoolgebouw nummer 48. Klassieke houten puien op de nummers 55-57, nummer 65-67, 26-28.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine