Lange Vlierstraat

Beschrijving

Tussen Sint-Andriesplaats en Nationalestraat. Waarschijnlijk zijn de beide "Vlierstegen" geopend na de stadsuitbreiding van 1291-1314 toen de grens van Sint-Jansvliet-Steenhouwersvest verlegd is naar Kronenburg-Willem Lepelstraat. De toevoeging "Lange" dateert van de 16de eeuw. In 1869 werd de naam "Vlierstraat" officieel. In 1867 werden beide Vlierstraten verbreed en een aantal huizen van de Lange Vlierstraat gesloopt voor de aanleg van de Sint-Andriesplaats. Heterogene noordzijde met lijstgevels van drie à vier bouwlagen uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot de 20ste eeuw; vlak, bepleisterd, gecementeerd, met parement van gele gevelsteen of rode baksteen; nummer 1A, art-decogevel van vijf bouwlagen met halfrond uitkragende boventravee. Meer homogene zuidzijde, voornamelijk bepleisterd, geopend met rechthoekige vensters in geriemde omlijsting of met afgeronde bovenhoeken; eenheidsbebouwing voor de nummers 14-16 en 22-24; puien meestal vernieuwd.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine