Maarschalk Gerardstraat

Beschrijving

Tussen Mechelseplein en Schermersstraat. Deze weg, die lange tijd alleen langs de westzijde was bebouwd - aan de oostzijde lag het Sint-Joriskerkhof - dateert vermoedelijk van begin 14de eeuw, verbreding in 1899. Het driehoekige pleintje voorbij nummer 25, ontstond als voorplein van het in 1829 gebouwde Théâtre des Variétés, dat in 1896 werd gesloopt en verkaveld. Een vroegere benaming was "Sint-Jorisstraat". In 1833 werd het "Gerardstraat" naar de Franse maarschalk Etienne Maurice Gérard (Damviliers, 1773-Parijs, 1852), die in 1831 belast was met het stuiten van de Hollandse inval in België en in deze straat zijn hoofdkwartier had opgeslagen. De toevoeging "Maarschalk" dateert van 1937. Statige heren- en burgerhuizen, aan de oostzijde alle te dateren omstreeks 1830, aan de westzijde de nummers 4, 10, 18 opklimmend tot de 18de eeuw. Overwegend bepleisterde, beschilderde lijstgevels gemiddeld drie bouwlagen hoog en tot zeven traveeën breed.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine