Van de Wapper naar de Oudevaartplaats. Eertijds "Vaartstaat" en "Oudevaartstraat" genoemd naar de in 1490 gegraven vaart (in de bedding van de vestinggracht van 1291-1314), die het zoet water uit de Herentalse vaart naar de stad bracht; dit gedeelte waarschijnlijk reeds in de 16de eeuw overwelfd; in 1946 "Maria Pijpelincxstraat" genoemd naar de moeder van Rubens ter gelegenheid van de restauratie van het Rubenshuis. Oostzijde gedomineerd door de Stadsschouwburg. Westzijde gedeeltelijk op de rui gebouwd; bepleisterde lijstgevels, onderbroken door de Graanmarkt, op de hoeken gemarkeerd door twee monumentale, vroeg-19de-eeuwse, neoclassicistische hoekhuizen.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent. Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Maria Pijpelincxstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11203 (geraadpleegd op ).