Maria Pijpelincxstraat

Beschrijving

Van de Wapper naar de Oudevaartplaats. Eertijds "Vaartstaat" en "Oudevaartstraat" genoemd naar de in 1490 gegraven vaart (in de bedding van de vestinggracht van 1291-1314), die het zoet water uit de Herentalse vaart naar de stad bracht; dit gedeelte waarschijnlijk reeds in de 16de eeuw overwelfd; in 1946 "Maria Pijpelincxstraat" genoemd naar de moeder van Rubens ter gelegenheid van de restauratie van het Rubenshuis. Oostzijde gedomineerd door de Stadsschouwburg. Westzijde gedeeltelijk op de rui gebouwd; bepleisterde lijstgevels, onderbroken door de Graanmarkt, op de hoeken gemarkeerd door twee monumentale, vroeg-19de-eeuwse, neoclassicistische hoekhuizen.

Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita