Geografisch thema

Muntstraat

ID: 11211   URI: https://id.erfgoed.net/themas/11211

Beschrijving

Tussen Kloosterstraat, Lange en Korte Ridderstraat. Geopend in 1498 om de toegang tot de Munt te vergemakkelijken die rond 1470 van de Vlasmarkt naar de zuidoosthoek van de Oever was overgebracht. Verschillende benamingen onder meer "Munsterstraetken" of "Augustijnenstraetken". De Munt uit 1470-1782, rond 1845 omgebouwd tot stoomrijstpellerij, later stadsmagazijn, werd volledig gesloopt in 1977.

Bij wijze van financiering werd bij het oprichten der Munt een smalle repel grond van het erf afgenomen - de huidige nummers 6 tot 16, verkaveld en bebouwd; de nummers 10 en 12 zijn vrijwel authentiek, het nummer 6 met bewaarde krulspieankers, het nummer 14 met oorspronkelijke ordonnantie. Aan de overzijde, vlakke homogene bepleisterde of gecementeerde lijstgevels, de nummers 3 tot 7 gemiddeld twee bouwlagen met insteek (tweede helft 16de eeuw), de nummers 9 tot 15 van drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak of vier onder plat dak (vierde kwart 19de eeuw). De hoeken van Korte en Lange Ridderstraat werden vernieuwd in het derde kwart van de 20ste eeuw.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

 • Omvat
  Drie traditionele breedhuizen

 • Omvat
  In kern traditioneel hoekhuis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld

 • Omvat
  Neoclassicistisch burgerhuis

 • Omvat
  Traditioneel breedhuis

 • Omvat
  Traditioneel diephuis

 • Omvat
  Traditionele stadswoning

 • Is deel van
  Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten