Nieuwstad

Beschrijving

Tussen Oudevaartplaats en Tabakvest. Ontstaan in 1823, wanneer een werkmanskazerne werd gebouwd en de nieuwe straat "Nieuwstad" werd genoemd (in de volksmond "Kolonie"); in 1895 gesloopt en onmiddellijk daarna heropgebouwd. Noordzijde thans ingenomen door en electriciteitsfabriek. Zuidzijde eenheidsbebouwing met meergezinswoningen (nummers 4 tot 20 en Tabakvest nummer 74-76) daterend van 1896-1900 met lijstgevels van sierbaksteen opgehoogd met gekleurde banden, verdiepte borstweringen en horizontaal gemarkeerd door de doorlopende dorpels en de licht verspringende kroonlijsthoogten; voornamelijk rechthoekige vensters ontlast door middel van I-balken en getoogde strekse lagen. Nummers 12-14-16 op de bovenste verdieping telkens voorzien van drie gekoppelde boogvensters in hardstenen omlijstingen. Nummer 20 later aangepast.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine