Geografisch thema

Ossenmarkt

ID
11217
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11217

Beschrijving

Tussen Lange Winkelstraat en Korte Winkelstraat. Samen met de Lange Sint-Annastraat en de Pieter van Hobokenstraat geopend in 1517 als bijkomende veemarkt. Nagenoeg driehoekig plein omringd door bakstenen, bepleisterde of gecementeerde lijstgevels uit de 19de en de 20ste eeuw, aan de noordzijde gemarkeerd door enkele oude (nummer 8) en één gereconstrueerde trapgevel (nummer 14). Het noordelijk deel van het plein is beplant met platanen. Staand Onze-Lieve-Vrouwebeeld op een hoge arduinen pijler met Mariamonogram en het jaartal 1716, smeedijzeren lichtarm. Vermoedelijk stond er reeds een pompzuil, bekroond met een zittend Madonnabeeld, in de 17de eeuw. Het huidige beeld met kind op linkerarm is van Floris de Cuijper en werd ingehuldigd op 26 mei 1947. Aan de zuidzijde van de markt lag tot voor enkele jaren de Wellens- of Wielkensgang (nummer 26) die uitgaf op het in 1641 gestichte en in 1960 gesloopte Sint-Franciscusgodshuis.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

 • Omvat
  Begijnhof

 • Omvat
  Breedhuizen met traditionele kern

 • Omvat
  Burgerhuis in neoclassicistische stijl

 • Omvat
  Twee traditionele diephuizen

 • Omvat
  Winkelhuis in neoclassicistische stijl

 • Omvat
  Winkelhuis in neoclassicistische stijl

 • Is deel van
  Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ossenmarkt [online] https://id.erfgoed.net/themas/11217 (Geraadpleegd op 20-06-2021)