Oudeleeuwenrui

Tussen Hessenplein en Falconplein, verbinding van Brouwersvliet en Ankerrui.

Op de zuidoostelijke hoek met de Zeevaartstraat stond destijds de brouwerij "den Ancker" waarnaar de stadsgracht (1410) "Ankervliet" (oosten) en "Vliet naar den Ancker" (westen) werd genoemd. Tussen beide delen - huidige kruispunt Oudeleeuwenrui en Ankerrui - stond de Ankerbrug en tot in 1551 de oudste Slijkpoort. Aan de westelijke grens stond de Watermolenbrug met de Pisterne- of Cisternepoort. Tot in 1879 werd alleen de kade ten zuiden van de vliet met dezelfde naam als de vest aangeduid, het noordelijke deel heette dan "Pisterne- of Cisternevest" en "Aardendijk". De huidige benaming is afkomstig van de brouwerij "d'Oude leeuwen" gelegen aan de zuidzijde van de vliet; sporadisch kwam vroeger naar een andere brouwerij zogenaamd "de roode sonne" ook de naam "Zonnekesrui" voor. In 1845 werd de vest gedempt en in 1879 werd de naam "Aardendijk" (noordelijk deel) afgeschaft.

Brede baan met twee rijvakken gescheiden door een parkeerstrook met fietspad en een dubbele rij platanen. Woningen uit 19de en 20ste eeuw; aan beide zijden, met sterk verspringende kroonlijstlijnen, vele magazijnen en pakhuizen (onder meer Natiegebouwen) met overwegend bakstenen lijstgevels geritmeerd door rechthoekige of getoogde vensters.

Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita