Van Klapdorp naar Italiëlei. Hoorde eertijds bij het gehucht Klapdorp, maar kreeg haar huidige naam naar de markt die hier sinds 1298 werd gehouden, aanvankelijk wekelijks, later tweemaal per jaar. Bij de derde stadsvergroting kwam ze tot aan de Kleine Kauwenberg binnen de omwalling, bij de twee volgende uitbreidingen tot aan de Rodestraat (zogenaamd Rodepoort). Circa 1860 werd de Paardenmarkt, bij het slopen van de Spaanse vesten, verlengd tot aan de Italiëlei.
Brede gebogen straat met verspringende rooilijn en heterogene bebouwing uit 16de, 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw. Verscheidene panden met later aangepaste oude kern (onder meer nummers 21, 25, 39, 43, 45, 47, 16, 70, 82). Tegen de Italiëlei aan gedomineerd door de neogotische Sint-Antoniuskerk, gebouwd op de plaats van het oude kapucienenkerkje. Zeer drukke straat met brede voetpaden waarop ter hoogte van nr. 89 een arduinen pompzuil met een Onze-Lieve-Vrouwe der Stilte, beeld van Gerrits naar het origineel van Artus Quellin; de zuil en het beeld, omvergereden in augustus 1977, werden gerestaureerd in 1978. Aan zuidzijde van de straat nog een drietal achterbuurten: de Hamerplaats (tussen nummers 14 en 16), de Roskamgang (tussen nummers 30 en 32) en de Toog (tussen nummers 36 en 38).
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)