Geografisch thema

Parochiaanstraat

ID
11225
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11225

Beschrijving

Van Sint-Jacobsmarkt naar Lange Nieuwstraat. Circa 1550 geopend door Willem Swaen en vandaar "Willem Swaenstraat" genoemd; in 1568 woonde hier de zogenaamd opperparochiaan of pastoor en kreeg de straat haar huidige naam. Smal straatje met aan westzijde, meestal bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie à vier traveeën en twee of drie verdiepingen. Oostzijde met de zijgevel van het huis zogenaamd Sint-Antonius.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Gedenkschrift gekapt in arduinen plint van de huurwoning van familie Van den Bosch (nummer 14), die hulde brengt aan diens gesneuvelde zonen Fernand en Gaston en aangebracht in opdracht van de toenmalige eigenaar van het goed. "Hier werden geboren en woonden gedurende 20 jaren/ Korporaal F.M. Gaston Van Den Bosch/gesneuveld te Moorslede den 14.10.1918/Soldaat R.F. Ferdinand Van Den Bosch/gesneuveld te Noordschoote den 11.11.1915"
 • SCHOETERS S. 2009: Antwerpen in 101 gedenkplaten, s.l., 114.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis in art-decostijl

 • Omvat
  Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele kern

 • Omvat
  Rijhuis met traditionele kern

 • Is deel van
  Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Parochiaanstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11225 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.