Pruynenstraat

Beschrijving

Tussen Lange Nieuwstraat en Korte Klarenstraat. Geopend in 1546 op het voormalige hof "Van Bergen" en aan de oostzijde door Christoffel Pruynen, stadsrentmeester, bebouwd met elf huisjes, thans nog gedeeltelijk bewaard (nummers 1, 3, 5, 7, 13, 17, 19); naast de huidige benaming kwam in de 16de en de 17de eeuw ook voor "Tappysiersstraat" en "Blomstraat". Tot 1871 was aan de westzijde een suikerraffinaderij.

Smal straatje aan de pare zijde totaal ingenomen door de voormalige gebouwen van de Banque d'Anvers in neo-Lodewijk XV-stijl, in contrast met de nog vrij goed bewaarde bebouwing van de oostzijde, geritmeerd door punt- (nummers 3, 5, 7, 17, 19) en lijstgevels (1, 9, 11, 13, 15), het nummer 21 met getrapte zijgevel. Nummer 9 neoclassicistische lijstgevel met bewerkte penanten; doorlopende dorpels. De hoek van de Korte Klarenstraat gemarkeerd door een Madonnabeeld.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine