Geografisch thema

Scheldeken

ID
11245
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11245

Beschrijving

Tussen Sint-Jansvliet en Kromme Elleboogstraat. Met de naam Klein Scheldeken of Schelleke werd lange tijd zowel het hele kwartier als de straat aangeduid. Het zuidelijk deel van de straat heette tijdelijk "Blauwe Boter", modo "Blauwe Boterhamstraat" (vermeldingen in het vierde kwart van de 17de eeuw, 18de eeuw en de eerste helft van de 19de eeuw). Tijdens de Franse overheersing heette de hele straat "Wagenstraat". In 1856 komt de naam Schelleke terug in zwang. In 870 officieel vervangen door Scheldeken. Licht gebogen straatje met onregelmatige kroonlijsthoogte. Oostzijde beheerst door de bakstenen achtergevel van het franciskanerklooster (Oever nummer 12). Voorts, kleine huizen te dateren circa 1900, waaronder enkele met oude kern (tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw): de nummers 13, 26, 28, 32-34. De nummers 10 en 12 met neoclassicistische houten pui, het nummer 14 pakhuisje. Hoekhuis Sint-Jansvliet nummer 6 met arduinen straatnaambordje waarop "Schelleken".


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Pakhuis in eclectische stijl

  • Omvat
    Traditioneel breedhuis

  • Omvat
    Twee traditionele breedhuizen

  • Is deel van
    Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Scheldeken [online], https://id.erfgoed.net/themas/11245 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.