Schoytestraat

Beschrijving

Tussen Nationalestraat en Bredestraat. De westelijke helft werd in 1543 samen met de Bogaardestraat aangelegd op het erf van Arnold Schoyte, dat zich uitstrekte van Bredestraat tot Nationalestraaat; de verlenging tot aan de Bredestraat dateert van 1548. In 1882 deels verbreed (de nummers 2 tot 6). Links en rechts oude huizen onder onregelmatige kroonlijstlijn, deels vervangen of vernieuwd. Verschillende huizen met kern opklimmend tot de eerste helft van de 16de eeuw tot de tweede helft van de 17de eeuw, zie ordonnantie, speklagen (nummer 29), kwarthol geprofileerde dagkanten (nummer 49), ankers met gekrulde spie (nummer 49, 69, 75), dakkapellen (nummers 57, 22-24, 70, 84) en trapgevel (nummer 47). Accent op bijzonder fraaie Mariabeelden. De nummers 35, 37, 47, 49, 57, 73, 2, 20, 64 en 66-68 met eenvoudige houten puien uit het derde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw; alleen het nummer 2 met bewaarde winkelfunctie. Van de vroegere achterbuurten - De Latin vermeldt er in 1955 nog veertien - zijn alleen de nummers 67 zogenaamd de "Blomhof" en nummer 22 toegankelijk.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine