Schuttershofstraat

Beschrijving

Van de Wapper naar de Huidevettersstraat. Oorspronkelijk "Scutterssteghe" langs de oude Schuttershoven der kruis- en handbooggilden; laatstgenoemde bij de vernieuwing van het achterliggende stadskwartier verplaatst naar de panden tussen de Arenbergstraat en de Tabakvest, zodat de benaming "Oudeschuttershofstraat" en "Schuttershofstraat" ontstond. Tussen 1521-30 woonde Quinten Matsijs (nummer 21) er; eind 19de eeuw verbreed aan de noordzijde waar van de oorspronkelijke bebouwing niets meer overblijft.

Vrij gave onpare gevelwand met 19de- en 20ste-eeuwse lijstgevels geritmeerd door verspringende kroonlijsthoogten; nummers 27-39 eenheidsbebouwing, horizontaal gemarkeerd door de doorlopende dorpels; voorts voornamelijk burgerhuizen in eclectische of beaux-artsstijl (nummers 17, 47, 51, 55), enkele art-nouveauhuizen (nummers 5, 7) en grootschaliger kantoorgebouwen (nummers 9-11 en 21). Op nummer 45, een burgerhuis in gematigde art-nouveaustijl, in 1910 in opdracht van J. Hoeben ontworpen door Jules Hofman als huisarchitect van de bouwmaatschappij Vooruitzicht. Oorspronkelijk paneeldecor in glasmozaïek verwijderd, verbouwde inkompartij en erker uit 1937.

Aan de pare zijde heterogene straatwand met sporen van oudere, 16de- en 17de-eeuwse bebouwing (nummers 4, 12, 22 en 24) afgewisseld met bepleisterde en beschilderde lijstgevels.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1910#872 en 18#7185.

Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgi├ź, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Braeken, Jo, Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita