Geografisch thema

Sint-Andriesplaats

ID
11251
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11251

Beschrijving

Tussen Steenbergstraat, Lange Ridderstraat, Lange en Korte Vlierstraat. In het raam van de bij Koninklijk Besluit van 7 januari 1867 goedgekeurde plannen tot sanering van het Sint-Andrieskwartier werden een aantal huizen van de Steenbergstraat, de Lange Ridderstraat en de Lange Vlierstraat gesloopt. In de plaats kwam een 4000 m2 groot pleintje dat bij collegiaal besluit van 22 mei 1869 Sint-Andriesplein werd geheten. Omstreeks de eeuwwisseling werd het Sint-Andriesplaats. Noord- en westzijde zijn thans afgesloten voor het verkeer. Heraanleg met speeltuigen, zitbanken en aanplantingen in de zomer van 1978. Noord- en oostzijde met vlakke, voornamelijk gecementeerde lijstgevels onder zadel- en pseudo-mansardedaken te dateren in het vierde kwart van de 19de eeuw. Zuidzijde met voorbeelden van neotraditionele bak- en zandsteenstijl uit dezelfde periode.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Directeurswoning Openbare Reinigingsdienst

  • Omvat
    Meergezinswoning in eclectische stijl

  • Omvat
    Onderwijzerswoning van Jongensschool 3

  • Omvat
    Openbare Reinigingsdienst

  • Omvat
    Politiecommissariaat van de 4de Wijk

  • Is deel van
    Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Andriesplaats [online], https://id.erfgoed.net/themas/11251 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.