Steenbergstraat

Beschrijving

Tussen Sint-Andriesplaats en Nationalestraat. Aangelegd in 1527 en genoemd naar het huis "Steenbergen" op de hoek van de Boeksteeg (thans Nationalestraat). Zuidelijk deel gesloopt circa 1865 voor de aanleg van de Sint-Andriesplaats. Verbreding en onteigeningen in 1882. Van Sint-Andriesplaats tot Salm-Salmstraat vrijwel volledig vernieuwd circa 1950. Voorts, overwegend lijstgevels uit het vierde kwart van de 19de eeuw van vier bouwlagen hoog, bepleisterd (ten zuiden) of gecementeerd (ten noorden).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine