Terninckstraat

Beschrijving

Tussen Kasteelpleinstraat en Schermersstraat. Deze straat zou circa 1570 geopend zijn aan de buitenzijde van de omwalling van 1314. De Terninckgang ter hoogte van nummer 28 dateert van 1868-1869. De straatnaam verwijst naar de Fondatie Terninck, een godshuis en school voor behoeftige meisjes opgericht in 1697 en hier gevestigd sinds 1703. Een vroegere benaming was "Muntersstraat".

Heterogene straatwanden met woonhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw en de 20ste eeuw. Enkele grotere gebouwen zijn het nummer 1 (roepzaal), nummer 13 (magazijnen) en de Fondatie Terninck nummer 22.

De Terninckgang is aan de westzijde afgesloten met muren en schotten, aan de oostzijde bebouwd met één à twee arbeidershuisjes uit het derde tot vierde kwart van de 19de eeuw.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine