Geografisch thema

Van Craesbeeckstraat

ID
11271
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11271

Beschrijving

Tussen Prekers- en Kronenburgstraat. Ontstaan door verbreding en verdere doortrekking van een gang aan de Prekersstraat (tot aan de Lepelstraat). In 1938 verbreed en verlengd tot aan de Kronenburgstraat. Naamgeving in 1882 (de vorige naam gegeven in 1877 was Liesstraat) naar Joos van Craesbeeck (1606-53) die als bakker naar Antwerpen kwam en in zijn vrije tijd leerde schilderen onder leiding van Adriaan Brouwer. Straatbeeld beheerst door sociale woningbouw: van Lepel- tot Kronenburgstraat, complex ontworpen door Gustave Fierens in 1939, van Lepel- tot Prekersstraat (westzijde) modern project ontworpen door E. posson, I. Van de Wiele en J. Fuyen (1976 en volgende). Aan de overzijde leegstaande vervallen fabriek (op de hoek van de Willem Lepelstraat) naast gedateerd pakhuis van 1884.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Modernistische woonblokken Onze Woning

  • Omvat
    Suikerraffinaderij Peten

  • Is deel van
    Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Van Craesbeeckstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11271 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.