Geografisch thema

Willem Lepelstraat

ID
11282
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11282

Beschrijving

Tussen Klooster- en Nationalestraat. De Lepelstraat - ook de Sint-Rochusstraat werd aanvankelijk met deze naam aangeduid - is na de derde stadsvergroting in 1305 binnen de nieuwe omwalling geopend op gronden die een zekere Wilhelmus Lepel in pacht had. Straatverbreding in 1938. De naam "Lepelstraat" had lange tijd een ongure bijklank, vandaar de toevoeging "Willem" in 1958. Noordzijde ingenomen door modern complex voor sociale woningbouw naar ontwerp van de architecten Jozef Fuyen en L. Clymans (1976 en volgende) (van Klooster- tot Van Craesbeeckstraat), een leegstaande fabriek en enkele eind-19de-eeuwse-huizen aansluitend bij de Nationalestraat. Zuidzijde met deels verkrotte lijstgevels uit 19de-20ste eeuw en gang met achterhuizen op nummer 14: toen Napoleon begin 19de eeuw zijn scheepsarsenaal uitbouwde op de voormalige gronden van de Sint-Michielsabdij liet hij het klooster van Terzieken - tussen Lepel- en Kronenburgstraat - ontruimen, verkavelen en bebouwen met arbeidershuizen. Tussen Van Craesbeeck- en Nationalestraat: woonblokken van 1939 ontworpen door Gustave Fierens.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Commandobunker Civiele Bescherming

 • Omvat
  Modernistische woonblokken Onze Woning

 • Omvat
  Paardekensgang

 • Omvat
  Restanten van gasthuiskapel Ter Zieken

 • Is deel van
  Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Willem Lepelstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11282 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.