De Edward Pecherstraat is een rechte straat gelegen op het Zuid, tussen de Kasteel- en de Emiel Banningstraat, uitgevend op de Gillisplaats. Het originele verkavelingsplan van de Zuidwijk dateert van 1875. Omdat een aantal bouwblokken vrij breed waren, werden later bijkomende straten aan het plan toegevoegd. Zo werd de 12 meter brede Edward Pecherstraat in 1906 aangelegd op privé-initiatief, door Jos. van der Veken, met de bedoeling om de erg lange kavels tussen Kasteel- en Gijzelaarsstraat op te kunnen splitsen.
Van der Veken bezat een groot deel van de percelen van dit bouwblok. Hij verkavelt de gronden langs de straat en realiseert zelf het opvallende, eclectische hoekcomplex aan de Gillisplaats (Edward Pecherstraat 4, Gillisplaats 5-6, Kasteelstraat 2, Gijzelaarstraat 1-3). De andere loten worden doorverkocht aan particulieren; er zijn ook een aantal bouwmeesters actief die woningen realiseren voor verkoop of verhuur. Architect L. Hendrikx investeert bijvoorbeeld in deze straat, met in totaal zeven huizen in vier bouwaanvragen, in een combinatie van neoclassicistische en eclectische gevels (nummers 6 en 8). Deze stijlencombinatie is typisch voor de straat en zorgde voor een kleurrijk, heterogeen karakter met meergezinswoningen, burgerhuizen en winkelpanden. Nummer 15 is een eclectische meergezinswoning van rond 1912 gebouwd voor C. Van Cant. In deze straat was sinds het interbellum ook een bierdepot van Stella Artois gelegen, waarvan er nu nog een lange muur te zien is in de straat. Nummer 20 is een gelijkaardig voorbeeld met geel bakstenen parement; van dezelfde schaal maar met een neoclassicistische gevel is de meergezinswoning op nummer 13.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2011: Edward Pecherstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/138512 (geraadpleegd op ).
Gelegen in het Zuidkwartier, tussen Kasteel- en Emiel Banningstraat. Geopend in 1906 en naar een vooraanstaand 19de-eeuws firmaleider en Belgische consul in Brazilië genoemd.
Bebouwing uit eerste kwart 20ste eeuw, zie bouwaanvragen: bakstenen lijstgevels van vier bouwlagen met art-nouveau-inslag, opgevrolijkt met kleurige speklagen, ontlastingsbogen en mozaïeken (de nummers 7, 11, 21, 37, 39, 49, 51, 2, 4, 8, 20, 22, 56, 58) de bepleisterde lijstgevels met stucdecoratie (nummers 1-3, 6) of natuurstenen parementen met sculpturen (nummers 41-43), vertonen eerder een neo-Lodewijk XVI-invloed (guirlandes, strikken, vruchten en rankwerk).
Typische erkers op de nummers 37 tot 43 en 56: de nummers 37, 39 en 56 driezijdig en ondiep, de nummers 41 en 43 rustend op wangvormige consoles. Fraai smeedwerk op de nummers 1 tot 5 (krullen en medaillons), 37 tot 43 en 22 (gestileerd rankwerk). Een zeer geslaagd voorbeeld van art-nouveaugevel is het nummer 22. Bijzonder storend is de lange gele bakstenen muur van de brouwerij.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Edward Pecherstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113039 (geraadpleegd op ).