Lakenstraat

Beschrijving

De Lakenstraat is een korte, rechte straat gelegen op het Zuid tussen de De Gerlache- en de Waalsekaai. De straat ligt midden in het eind-19de-eeuwse havengebied: zowel de Scheldekaaien als de Zuiderdokken aan de Waalsekaai werden in het vierde kwart van de 19de eeuw aangelegd. Tegelijkertijd werd de nieuwe wijk Het Zuid ontwikkeld; de Lakenstraat maakt deel uit van het verkavelingsplan dat rond 1875 voor deze wijk werd opgemaakt. Verschillende straten in de buurt van de Zuiderdokken en van het voormalige Zuidstation werden genoemd naar een Belgische stad die in die tijd omwille van economische redenen belangrijk was voor de Antwerpse haven. Verviers was in de 19de eeuw een belangrijk centrum voor de lakenindustrie; de Verviers- en de Lakenstraat liggen parallel naast elkaar.

Omwille van de ligging centraal in de haven, werden in de Verviersstraat vooral magazijnen en werkplaatsen opgericht. De oorspronkelijke bebouwing bestond uit begin-20ste-eeuwse magazijnen of uit winkel- of cafépanden met op de verdiepingen kleine appartementen ingericht die voornamelijk werden verhuurd aan mensen die in de haven werkten. Bewaarde winkelpanden met appartementen op de verdiepingen zijn te vinden op de beide hoeken met de Waalsekaai; het is een project van bouwmeester P.J. Crisveldt van 1911. Op nummer 5 is een kleine eind-19de-eeuwse neoclassicistische meergezinswoning bewaard. In de Lakenstraat is zo goed als de volledige oorspronkelijke bebouwing vervangen door nieuwbouw, want typisch is voor deze buurt op het Zuid, die sinds eind 20ste eeuw aan een hele snelle herwaardering bezig is. Een voorbeeld van dergelijke kwalitatieve nieuwbouw is “Cinema Zuid” op nummer 14.