De Lakenstraat is een korte, rechte straat gelegen op het Zuid tussen de De Gerlache- en de Waalsekaai. De straat ligt midden in het eind-19de-eeuwse havengebied: zowel de Scheldekaaien als de Zuiderdokken aan de Waalsekaai werden in het vierde kwart van de 19de eeuw aangelegd. Tegelijkertijd werd de nieuwe wijk Het Zuid ontwikkeld; de Lakenstraat maakt deel uit van het verkavelingsplan dat rond 1875 voor deze wijk werd opgemaakt. Verschillende straten in de buurt van de Zuiderdokken en van het voormalige Zuidstation werden genoemd naar een Belgische stad die in die tijd omwille van economische redenen belangrijk was voor de Antwerpse haven. Verviers was in de 19de eeuw een belangrijk centrum voor de lakenindustrie; de Verviers- en de Lakenstraat liggen parallel naast elkaar.
Omwille van de ligging centraal in de haven, werden in de Verviersstraat vooral magazijnen en werkplaatsen opgericht. De oorspronkelijke bebouwing bestond uit begin-20ste-eeuwse magazijnen of uit winkel- of cafépanden met op de verdiepingen kleine appartementen ingericht die voornamelijk werden verhuurd aan mensen die in de haven werkten. Bewaarde winkelpanden met appartementen op de verdiepingen zijn te vinden op de beide hoeken met de Waalsekaai; het is een project van bouwmeester P.J. Crisveldt van 1911. Op nummer 5 is een kleine eind-19de-eeuwse neoclassicistische meergezinswoning bewaard. In de Lakenstraat is zo goed als de volledige oorspronkelijke bebouwing vervangen door nieuwbouw, want typisch is voor deze buurt op het Zuid, die sinds eind 20ste eeuw aan een hele snelle herwaardering bezig is. Een voorbeeld van dergelijke kwalitatieve nieuwbouw is “Cinema Zuid” op nummer 14.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2012: Lakenstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/143736 (geraadpleegd op ).
Gelegen in het Zuidkwartier, tussen De Gerlache- en Waalsekaai. Naamgeving in 1876, overeenkomstig de nabij gelegen Verviersstraat, centrum van de lakenindustrie.
Naast onbelangrijke, aan de noordzijde grotendeels vernieuwde huizen (circa 1960), fraai pakhuis op 4-6 (begin 20ste eeuw) drie traveeën en vier bouwlagen met centraal verhoogd risaliet; versierde baksteenbouw met fraaie muurankers en 8-10 (eind 19de eeuw); dubbelhuis van zes traveeën met bepleisterde, beschilderde lijstgevel op sokkel van arduin. Begane grond met imitatiebossage, hogerop opengewerkte borstweringen en stucdecor in neo-Lodewijk XVI; bekroning met houten kroonlijst op modillons en consoles, waartussen de bewerkte panelen van het fries; poortrisaliet afgezet met geblokte pilasters en segmentbogige ingang; rechthoekige vensters, vlak omlijst op de begane grond, in geriemde omlijsting met oren en sleutel, waterlijst en fronton op de bovenverdieping.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Lakenstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113052 (geraadpleegd op ).