Teksten van Namenstraat

Namenstraat (herinventarisatie) ()

De Namenstraat is gelegen aan de zuidelijke rand van het Zuid tussen de De Gerlache- en de Waalsekaai. De straat maakt deel uit van het oorspronkelijke verkavelingsplan van het Zuid, opgemaakt in 1875. Net zoals andere straten die het bouwblok tussen de Zuiderdokken en de Schelde opdelen, is de Namenstraat genoemd naar een Belgische stad die in die tijd omwille van economische redenen belangrijk was voor de Antwerpse haven. Namen was toen het centrum van de schaliënindustrie. De Namen- en de Schaliënstraat komen samen uit op de De Gerlachekaai en kregen in 1876 hun naam.

Aan de noordzijde van de Namenstraat vinden we typisch op de haven gerichte bedrijfsgebouwen in neoclassicistische en eclectische bouwstijl. Op nummers 1 en 3 de achtergevels van een complex met kantoorgebouw, conciërgewoning, stallingen en opslagplaatsen die Franz Hüger rond 1885 liet optrekken op een bouwblok tussen Schaliën- en Namenstraat. De achtergevels in de Namenstraat zijn sterk vervlakt.

Op nummers 5-7 een begin-20ste-eeuws pakhuis in rode baksteenbouw; vier gemarkeerde traveeën en drie bouwlagen onder platte bedaking. Typisch zijn de gekoppelde vensters, in reeksen van vier of drie.

Op nummer 9 een opvallend bedrijfsgebouw in neo-Vlaamse renaissance, dat echter door wijzigingen werd verstoord. De opslagplaats onder lang leien zadeldak en met zwaar gedecoreerde tuitgevel, werd samen met het naastgelegen kleine gebouw met burelen, rond 1898 gebouwd voor de Société Anonyme Anversoise pour le Déchargement des Céréales. Het ontwerp werd getekend door Victor Durlet.

Hierbij aansluitend, aan de andere kant van een leeg perceel, vinden we op nummers 13-15 een fraai complex van directeurswoning en bedrijfsgebouwen, in 1898 ontworpen door Masson voor Ferdinand Delanghe.

Aan de zuidzijde van de Namenstraat krijgen we een totaal ander type bebouwing, bestaande uit appartementsgebouwen in een open grasveld, die in de jaren 1960 werden gerealiseerd door de firma Amelinckx. Zij vormen de grens tussen het zuid en het onbebouwde terrein waar de sporenbundels liggen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 1067, 18 # 48456, 18 # 49940.

Auteurs:  Hooft, Elise

Namenstraat ()

Gelegen in het Zuidkwartier, tussen de De Gerlache- en de Waalsekaai. Naamgeving in 1876.

Noordzijde met vrijwel leegstaande huizen nummers 1-3 en enkele vervuilde werk- en opslagplaatsen. Slechts één woning, namelijk nummer 13-15 verdient aandacht.

Zuidzijde: recente hoge bouw in grasveld.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine