Teksten van Plaatsnijdersstraat

Plaatsnijdersstraat (herinventarisatie) ()

De Plaatsnijdersstraat is een korte, rechte straat, gelegen op het Zuid tussen Schilders- en de Beeldhouwersstraat. Samen met deze twee straten omringt ze het Museum voor Schone Kunsten, een centraal monument op het Zuid waaraan deze straten ook hun naam hebben te danken, die ze in 1876 toegekend kregen. De Plaatsnijdersstraat is enkel aan noordzijde bebouwd, omdat de westzijde van de straat grenst aan de tuin en de achtergevel van het museum.

De prominente ligging die de straten rond het museum is in de wijk hebben, is af te lezen in de aanwezige architectuur. De straatbeelden in de Schilders- en de Beeldhouwersstraat worden bepaald door fraai afgewerkte gevels van grote burgerhuizen, die de status van de oorspronkelijke eigenaars trachten te vertalen. De Plaatsnijdersstraat verloor veel van haar status door de inplanting van een aantal nieuwbouwpanden. De vroegere glorie is nog goed af te lezen in de hoekpanden. Op de hoek met de Schildersstraat staat het bekendste en meest opvallende art-nouveaucomplex uit de buurt met een bootje als hoekerker, op de hoeken met de Bouwmeestersstraat staan twee eclectische herenhuizen, die door hun gelijkaardige bouwstijl en opzet elkaars pendant vormen. Verder enkele verzorgde neoclassicistische rentenierswoningen, die door hun afwerking en ornamentiek de gestandaardiseerde doorsneebebouwing overstijgen.

Auteurs:  Hooft, Elise

Plaatsnijdersstraat ()

Gelegen in het Zuidkwartier, tussen de Schilders- en de Beeldhouwersstraat. Naam gegeven in 1876 in verband met het aanpalende museum.

Westzijde volledig ingenomen door de tuinen van het museum; oostzijde bebouwd met neoclassicistische burgerhuizen uit vierde kwart 19de eeuw (5 tot en met 11), het prachtige art-nouveaucomplex Schildersstraat 2 en 6/ Plaatsnijdersstraat 1 en twee recente appartementsblokken 3 en 13-15.

Op de noordhoek met de Bouwmeestersstraat: tuin met afsluiting (Bouwmeestersstraat 1).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine