Kasteeldreef

Beschrijving

Heterogene bebouwing vrijwel steeds van twee bouwlagen. Opvallend groot aantal arbeiders- en middenstandswoningen. Veel huizen hebben een vernieuwd parement en een tot winkel verbouwde benedenverdieping. De meeste lijstgevels zijn bepleisterd of gecementeerd en vaak voorzien van imitatievoegen of lichte sierelementen (onder meer nummer 10, 12, 14, 18, 24a, 24, 26, 83, 105, 107, 115, 119, 121). Nummer 2 (met verbouwde begane grond) en nummer 41 hebben wellicht een oudere kern: scherpe dakhelling, evenals nummer 18 (bewaarde schouderstukken). Het laatste gedeelte van de straat (na het kruispunt met de Kleine Ommegang- en Kasteelstraat) wordt afgelijnd door de bepleisterde en met siervazen bekroonde muur van het Koninklijk Gesticht van Mesen met de oude hoofdingang (hekwerk).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle