De Vorstermanstraat is gelegen in het Zuidkwartier op een centrale plaats tussen de gedempte Zuiderdokken en het Museum voor Schone Kunsten. De straat maakt deel uit van het oorspronkelijke verkavelingsplan van het Zuid, opgemaakt rond 1875. De straatnaam werd gekozen wegens de nabijheid van het museum: Lucas Vorsterman (1578-1640) is een Antwerpse plaatsnijder en etser.
De Vorstermanstraat is één van de vijf korte, rechte straten die het symmetrisch opgebouwde, trapeziumvormige bouwblok tussen de Leopold De Waelplaats (het plein voor het museum) en de Vlaamsekaai verdelen. De bebouwing in deze straten is heterogeen en bevat zowel woonhuizen met verzorgde, fraaie gevels als meer functioneel vormgegeven pak- en werkhuizen die gericht zijn op de nabijheid van de Zuiderdokken. Deze dokken waren eind 19de eeuw het centrale punt in Antwerpen voor de handel van vis, kolen, bouwmaterialen en slachtvee.
De panden in de Vorstermanstraat kregen een bescheiden vormgeving, volgens de eind-19de-eeuwse standaarden. Uitzonderingen vormen de twee hoekpanden met de Vlaamsekaai, met hun opvallende neo-Vlaamse renaissance bouwstijl deel uitmakend van de gevelrij op de Vlaamsekaai die als stadsgezicht werd beschermd. Op nummers 18-20 vinden we een typisch voorbeeld van een neoclassicistisch samenstel, waarbij het centrale huis iets hoger en rijker werd uitgewerkt. Het aansluitende nummer 16 heeft een vervlakte gevel. Op nummers 1-3 zijn typevoorbeelden van pakhuizen met bakstenen topgevel bewaard. De tegenovergelegen pakhuizen op nummers 4-6 kregen oorspronkelijk net dezelfde uitvoering naar een ontwerp van Jules Van Beylen. De gebouwen van brouwerijen De Koninck aan de oneven zijde van de straat werden afgebroken. Van een kolenmagazijn op nummer 12 dat gebouwd werd voor kolenhandelaar Grégoire Le Comte, bleef de structuur bewaard, uitgevoerd door aannemer P. Roeis. Eind-20ste- of begin-21ste-eeuwse nieuwbouwprojecten in het kader van de herwaardering van het Zuid tot trendy mode- en cultuurbuurt, doorbreken het oorspronkelijke straatbeeld.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2012: Vorstermanstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/141392 (geraadpleegd op ).
Gelegen in het Zuidkwartier, tussen de Vlaamsekaai en de Graaf van Egmontstraat. Genoemd naar de Antwerpse plaatsnijder en etser Lucas Vorsterman (1578-1640).
Gekenmerkt door enkele industriële complexen (1 en 3 met puntgevel) afgewisseld met banale rijhuizen. Het nummer 7, de brouwerijen De Koninck: bakstenen gebouw van één bouwlaag en zeven traveeën geritmeerd door lisenen en topstukken, links en rechts van de ingang, twee beelden van arbeiders.
Aan de pare zijde: enkele burgerhuizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw: bepleisterde, beschilderde lijstgevels van drie traveeën, twee à drie bouwlagen versierd met centraal balkon, lijsten en spiegels.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Vorstermanstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113075 (geraadpleegd op ).