Teksten van Wapenstraat

https://id.erfgoed.net/themas/11335

Wapenstraat (herinventarisatie) ()

De Wapenstraat is een korte, rechte straat gelegen op het Zuid tussen de Cockerillkaai en de Waalsekaai. De straat ligt midden in het eind-19de-eeuwse havengebied: zowel de Scheldekaaien als de Zuiderdokken aan de Waalsekaai werden in het vierde kwart van de 19de eeuw aangelegd. Tegelijkertijd werd de nieuwe wijk Het Zuid ontwikkeld; de Wapenstraat maakt deel uit van het verkavelingsplan dat rond 1875 voor deze wijk werd opgemaakt. Verschillende straten in de buurt van de Zuiderdokken en van het voormalige Zuidstation werden genoemd naar een Belgische stad die in die tijd omwille van economische redenen belangrijk was voor de Antwerpse haven. Luik, de parallelle straat, was in de 19de eeuw het centrum voor de wapenindustrie; beide straten kregen hun naam in 1876.

Omwille van de ligging centraal in de haven, werden in de straten tussen de Scheldekaaien en de Waalsekaai vooral magazijnen en werkplaatsen opgericht. De Noordnatie had een opslagplaats in de Wapenstraat, die nog steeds bestaat. Typisch voor de buurt rond de Zuiderdokken is tevens de combinatie van winkel- met woonfunctie: op de verdiepingen van winkelhuizen werden appartementen ingericht die voornamelijk werden verhuurd aan mensen die in de haven werkten. In de Wapenstraat werd rond 1886 een dergelijk ensemble van winkelhuizen met appartementen gebouwd naar ontwerp van Charles Dens. Van het indrukwekkende eclectische ensemble bleef enkel de eerste woning op nummer 1 over. Veel oorspronkelijke bebouwing in deze buurt moest wijken voor grootschalige nieuwbouwprojecten, kaderend in de herwaardering van het Zuid die eind 20ste eeuw is gestart en sindsdien een hoge vlucht neemt. Bijna de volledige oneven zijde van de Wapenstraat wordt ingenomen door het MUHKA, het museum voor hedendaagse kunst.


Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wapenstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/143724 (geraadpleegd op ).


Wapenstraat ()

Gelegen in het Zuidkwartier, tussen Cockerill- en Waalsekaai. Naamgeving in 1876, overeenkomstig de nabij gelegen Luikstraat, centrum van de wapenindustrie.

Zuidzijde beheerst door de bakstenen magazijnen met ondiepe getoogde nissen en getraliede vensters van de Noordnatie en enkele kleinere pakhuizen met puntgevel; voorts het opgefriste hoekpand 16-18 in neo-bak- en zandsteenstijl van vierde kwart 19de eeuw (speklagen, pseudo-kruisvensters en een hoge houten kroonlijst); 18 met hoekerker bekroond met torenhelm en spits; de aanpalende gevels respectievelijk voorzien van erker en balkon en beëindigd met uitgewerkt dakvensters. Bres nabij de Cockerillkaai.

Banale bakstenen lijstgevels aan de noordzijde, met uitzondering van het neorenaissance geveltje op nummer 1: bak- en zandsteengevel van drie traveeën en drie bouwlagen; breed middenrisaliet met bel-etagebalkon, tweelicht in verdiept middenvlak op de derde bouwlaag en in- en uitgezwenkte top als beëindiging; begane grond met gesculpteerde houten pui geflankeerd door twee rondboogdeurtjes; hogerop segmentboogvensers en in de top rad- en rondboogdoorbrekingen.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wapenstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/113078 (geraadpleegd op ).