Brielstraat

Beschrijving

Belangrijkste straat van de wijk Ouden Briel gelegen aan de Scheldebocht tussen de gemeenten Sint-Amands (provincie Antwerpen) in het noordoosten, de Provinciale Baan in het zuiden en de gemeente Baasrode (Dendermonde) met wijk de Nieuwe Briel en parochiekerk (1949) in het zuidwesten. Voorheen Cuytelgemstraat genoemd verwijzend naar het Frankische toponiem Cuytelgem, de oudste bewoningskern van de gemeente op de hoger gelegen vruchtbaarste gronden aan de buitenbochtzijde van de rivier. Aan het einde van de straat, op de grens met Sint-Amands, bevond zich, mogelijk van bij de eerste kerstening van de streek reeds een kapel, een voorloper van de huidige Brielkapel. Doorsneden door de spoorlijn Dendermonde-Antwerpen, waarvan dit tracé aangelegd is in 1880.

• SERVAES P., “Den Auwen Briel” bakermat van Buggenhout ? Heemkring Ter Palen vzw, Jaarboek 1979.

Auteurs: Bogaert, Chris