Geografisch thema

Mandekensstraat

ID
11373
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11373

Beschrijving

Oorspronkelijk Mannekensstraat, grensstraat met Lebbeke en Baasrode in het noordwesten van de gemeente, tijdens het ancien regime tevens de grens met tolkantoor met het graafschap Vlaanderen, afhankelijk van de koning van Frankrijk terwijl Buggenhout tot het hertogdom Brabant, afhankelijk van de Duitse keizer, behoorde. Tijdens deze periode was de straat een drukke verkeersader met belangrijk handelscentrum en de aanwezigheid van vier landelijke brouwerijen en herbergen, "den Meulen", "den Hert", "de Coolsche carre" en "den Keyser" met een tolhuis in de omgeving van deze laatste. Op de historische locatie van de brouwerij "den Meulen", reeds gekend in de 17de eeuw en van 1839 tot 1939 onder de naam "De Zon", tot bloei gekomen door de familie De Landtsheer, werd door dezelfde familie opnieuw een brouwerij opgericht (Mandekensstraat nummer 209) in grotendeels vernieuwde gebouwen en uitgerust met de modernste infrastructuur.

 • CELS J., Streekbieren in Vlaanderen, deel 3, p. 47-51.
 • SERVAES P., Erfgoed, Heemkring Ter Palen, Buggenhout, 1998, nr. 44, 72.
 • SERVAES P., Van een tollenaar te Buggenhout in 1670 (1), in Heemkring Ter Palen, I, 2, 1976, p. 41-44.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Café Hopveld en aanhorigheden van brouwerij Den Keyser

 • Omvat
  Kaashof

 • Omvat
  Kasteeldomein Genthof

 • Is deel van
  Buggenhout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mandekensstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11373 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.