Geografisch thema

Nieuwstraat

ID
11375
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11375

Beschrijving

Nieuwstraat. Huidig straattracé tussen de Kerkstraat en de hieraan parallel lopende Pastorijstraat, ontstaan na de opheffing van het kerkhof in 1860 waarbij de vroegere aarden kerkweg opgenomen werd. De noordzijde van de straat wordt voornamelijk ingenomen door de kerk, aan de zuidzijde werd in 1873 het gemeentehuis met feestzaal gebouwd. Op de rest van het kerkhof aan de Kerkstraat werd een kerk- en marktplein aangelegd. Bij de heraanleg van het kerkplein in 1992 werd een arduinen dorpspomp voor het gemeentehuis geplaatst. Het is een replika van de vroegere dorpspomp die sinds midden 19de eeuw in de Kerkstraat stond. Vierkante arduinen pomp op vierkante plint en sokkel met dekplaat en bekronend bolornament, voorzien van een ijzeren sproeier en arm met ingegrifte letters”J B Y A V” (?) en jaartal 1933.

  • Is dat toch al zo lang geleden, Jaarboek Ter Palen, 1993.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Gemeentehuis van Buggenhout

  • Is deel van
    Buggenhout


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Nieuwstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/11375 (Geraadpleegd op )