Geografisch thema

Aardemolenstraat

ID
11380
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11380

Beschrijving

Lange, grillig verlopende weg in het westen van het gehucht de Ginste tussen de Vijf Eikenstraat en verder gezet op grondgebied Meulebeke alwaar de straat uitgeeft op de Steenovenstraat. Gedeelten van de straat vormen de grens met Meulebeke.

De naam is een volkse verbastering èrdemeulen van de zogenaamd "Herentmolen" iets noordelijker op het grondgebied van Meulebeke. Er is al sprake van de molen in 1575. De straat of delen ervan krijgen in de loop der tijden verschillende benamingen. In 1642 de "strate vande Langhe brugghe nar de Herrent muellen" genoemd en voor het gedeelte tussen de Molstenstraat en de Vierschaarstraat op grondgebied Meulebeke "strate vande Herrent muelen naer Roosbeke". Volgens de Poppkaart (1850) betreft de Aardemolenstraat het stuk vanuit de Ginste (vanaf de Grotstraat) tot aan de grens met Meulebeke en werden de overige straatdelen "Hooghe Leenen Straet" en "St Amand Straet" genoemd. Blijkbaar heeft de straat ook deel uitgemaakt van de Vijf Eikenstraat, vanaf 1982 wordt de straat officieel Aardemolenstraat genoemd.

Landelijke weg met van oudsher verspreide bebouwing hoofdzakelijk bestaande uit hoeves zoals te zien op de Ferrariskaart (1770-1778). Deze situatie blijft tot op heden grotendeels bewaard.

Oudste bebouwing kan opklimmen tot de 17de-18de eeuw zie nummer 2. Nummer 15, zogenaamd de "VIJF EIKENHOEVE" is een oude site getekend op de Ferrariskaart maar met grondig vernieuwde gebouwen.

  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 115.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenwoning Het Hof

  • Omvat
    Aardemolenhof

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Historische hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Oostrozebeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Aardemolenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11380 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.