Geografisch thema

Ballingstraat

ID
11381
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11381

Beschrijving

Tamelijk rechte verbindingsweg tussen de Veldstraat en de Kalbergstraat. In het renteboek van 1642 krijgt de straat samen met het laatste stukje van de Veldstraat "Paepestraete" als naam. Ook is er sprake van "de straete soomen gaet naer het lijndeken", waar blijkbaar op de hoek met de Veldstraat een linde stond. De oorsprong van de naam is niet duidelijk. Volgens De Flou is er in 1907 sprake van "de Ballingen" ook nog "de ballingbosschen" genoemd. Deze bossen bevonden zich op de grens met Wielsbeke. De Flou citeert een bron van 1682 met vermelding van een "warande van conijnen gheleghen in Roosebeke, gheheeten de Caelberghe". Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier een bosgebied als "De Warande" aangeduid en maakt waarschijnlijk deel uit van de "Ballingbossen". Het straatje loopt dan dwars door het bos. Als Ballingstraat aangeduid in de Atlas der Buurtwegen (1845), de naam wordt officieel in 1979 toegekend. De volksmond gebruikt nog de oude naam "Ballingen".

De naam kan eventueel ook te maken hebben met de afgelegen plaats of verwijst het naar een banneling of een misdadiger met de naam Baldwin.

Asfaltweg, enkel bebouwing aan de oostkant met prominente aanwezigheid van het gemeentelijke containerpark en een roterij.

  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 491: Figuratieve kaart van de parochie "Roosbeke" van aan de Kalbergmolen tot aan de grens met Sint-Baafs-Vijve, in Rentbouck van Vijfve Dendermonde, appendentie vande lande ende baronnie van Ingelmunstre, 1642.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 115-116.
  • S.N., Etymologie: plaatsnamen te Oostrozebeke, in 't Ginsteblad, jg. 3, nr. 10, 1983, p. 20.
  • S.N., Etymologie: plaatsnamen te Oostrozebeke, in 't Ginsteblad, jg. 4, nr. 2, 1984, p. 5.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Roterij met vlasfabriek

  • Is deel van
    Oostrozebeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ballingstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11381 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.