Geografisch thema

Berkstraat

ID
11382
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11382

Beschrijving

Tamelijk rechte straat, loopt van de Dentergemstraat naar de Boomgaardstraat. Ligt op het gehucht de Ginste. Vroeger maakte de weg, samen met de Lijsterstraat en de Beukstraat deel uit van de verbindingsweg tussen Sint-Baafs-Vijve en Tielt. De vermelding in het renteboek van 1642 als "de straete vande Steenbrugghe naer de cruysstraete te Vijf eecken" verwijst naar de "Steenbrugghe" over de Mandel, nu de Nieuwbrug genoemd en zou toen de enige stenen brug in Oostrozebeke zijn geweest. Ook beschreven als "straete commende van Thielt buyten ende loopende naer de nieuwe brugghe" en "de vyf eecke straete". Op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld als dreef. In de Atlas der Buurtwegen (1845) krijgt de straat de naam "Thieltschen Aerdeweg", op de Popp-kaart (1850) als "Chemin de Thielt à Vive St Bavon". De huidige naam dateert van 1960.

Vanouds een landelijke straat met verspreide bewoning bestaande uit enkele hoeves zoals te zien op de Ferrariskaart (1770-1778). Deze situatie is tot op heden grotendeels ongewijzigd.

  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 491: Figuratieve kaart van het gebied ten noorden van de Mandel in de "Coppenollen houck", in Rentbouck van Vijfve Dendermonde, appendentie vande lande ende baronnie van Ingelmunstre, 1642.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 116, 124.
  • VANDEPUTTE G., Roosebeke up de Mandere, in De Roede van Tielt, jg. 9, nr. 1, 1978, p. 20.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Nieuwbrug

  • Omvat
    Onze-Lieve-Vrouwekapel

  • Is deel van
    Oostrozebeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Berkstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11382 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.