Geografisch thema

Beukstraat

ID
11383
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11383

Beschrijving

De straat vertrekt van de Gentstraat, loopt in een wijde bocht en sluit aan bij de Kruisstraat. Ligt op het gehucht de Ginste. Vroeger maakte de weg, samen met de Lijsterstraat en de Berkstraat deel uit van de verbindingsweg tussen Sint-Baafs-Vijve en Tielt. In 1642 beschreven als "straete commende van Thielt buyten ende loopende naer de nieuwe brugghe" en "de vyf eecke straete". In de Atlas der Buurtwegen (1845) krijgt de straat de naam "Thieltschen Aerdeweg", op de Popp-kaart (1850) als "Chemin de Thielt à Vive St Bavon". De huidige naam dateert van 1960.

Vanouds een landelijke straat met verspreide bewoning bestaande uit enkele hoeves zoals te zien op de Ferrariskaart (1770-1778). Deze situatie is tot op heden grotendeels ongewijzigd.

Het achterin gelegen (gerenoveerde) huis nummer 3 staat al weergegeven op het primitief kadaster (circa 1830), toen bestaande uit twee aanpalende woningen. Volgens het kadaster worden deze circa 1865 samengevoegd.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oostrozebeke, 1865/7.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 116, 124.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Pijlerkapel

  • Is deel van
    Oostrozebeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Beukstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11383 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.