Boomgaardstraat

Beschrijving

Licht bochtige weg vertrekkende vanaf de Grotstraat en verder lopend op het grondgebied Markegem (zie Dentergem) als Sint-Amandsstraat. Ligt op het gehucht de Ginste. Het eerste straatdeel volgt min of meer het verloop van de "dreve van Tgoet te mols onder de heerlichede vant Coolscampsche" (zie Grotstraat nummer 5) en in de Atlas der Buurtwegen (1845) "Groote Molstestraet" genoemd. Op het kruispunt met de Lijster- en Berkstraat lag de historische hoeve "Vijf Eiken" (zie documenten van 1571 en 1577). De oudst gekende vermelding van het eerste straatdeel als "de straete loopende van de bailge naer de vijf eecken" gaat terug tot 1572 (blijkbaar was er toen een slagboom met tolheffing) en verwijst naar de hierboven vermelde hoeve. In 1642 komt "de straete vande hollebeke naer de vijf eecken" of "straete soo men gaet naer de vijf eecken" voor. Voor het tweede straatdeel is er rond 1650 sprake van "de straete vanden Vijf eecken naer tgoet ter Oije ende Marckeghem", dus leidend naar de belangrijke heerlijkheid Ter Hoyen (zie Dentergem, deelgemeente Markegem). In de Atlas der Buurtwegen als "Vuylstraet" opgetekend. De huidige, niet historische benaming dateert van 1960 en verwijst naar hier gelegen boomgaarden.

Landelijke, verspreide bebouwing, grosso modo overeenkomend met de Ferrariskaart (1770-1778). De oude sites zijn bewaard maar de boerderijgebouwen zijn in de loop van de tijd aangepast. De hoeve "De Kleine Molsten" (zie nummer 7-9) gaat in kern terug tot de 18de eeuw. Voorts enkele achterin gelegen boerenarbeiderswoningen met 19de-eeuws uitzicht maar aangepast in de 20ste eeuw, zie nummers 21, 23. De hoeve nummer 27 zogenaamd "DEN HIEL" zie houten opschrift is helemaal vernieuwd.

• DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 116, 132.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien