Geografisch thema

Bosstraat

ID
11385
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11385

Beschrijving

Licht bochtige straat tussen de Dentergemstraat en op grondgebied Wielsbeke verder gezet als Breestraat. In 1642 samen met de Breestraat tot aan de Hoogleenstraat "de bree ofte langhe straete" en tot aan de Papegaaistraat "t' ganse straetken" genoemd. Laatstgenoemde bij Popp (1850) als "Kwaede Straet" aangeduid. Voor 1960 hoort de straat bij de Papegaaistraat, vanaf dan officieel Bosstraat.

Op een figuratieve kaart uit een landboek van 1639 met de bezittingen van de familie de Plotho in Oostrozebeke, staat een stuk bos aangeduid als "den eetbrouckbusch" gelegen aan de Bosstraat. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat een bosgebied getekend met de daaraan palende Bosstraat, afgezet met bomen. Nagenoeg geen bebouwing.

  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 403: Figuratieve kaart van "De Kaelbergh", in Lantbouck vanden lande ende baronnie van Ingelmunstre, Vijve Sint-Eloy appendentie ende depententien..., 1639.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 116.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bosstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11385 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.