Geografisch thema

Calonnestraat

ID
11386
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11386

Beschrijving

Recent aangelegde straat, maakt deel uit van de sociale woonwijk "Gavers", aangevat eind jaren 1960. De naam verwijst naar het "Goet te Calonne", een pachthoeve toebehorend aan de Brugs-Doornikse familie van Caloen of de Calonne, reeds gekend in de 14de eeuw. Tijdens de 15de en 16de eeuw verzorgt de familie het baljuwschap in dienst van de heren van Ingelmunster. De vooraanstaande familie bezit meerdere gronden in Oostrozebeke, Meulebeke, Ingelmunster en Sint-Baafs-Vijve. In het penningkohier uit 1571 staat "Te Calonne" vermeld als de grootste landbouwonderneming in de wijk "Kerckgulde", die zich in de dorpskern bevindt.

De hoeve met rechthoekige omwalling en losse bestanddelen staat reeds aangeduid op een figuratieve kaart van 1639 met afbeelding van de dorpskern van Oostrozebeke. Eertijds gelegen aan de huidige Wielsbekestraat met de ingangspoort op de as van de huidige Guido Gezellestraat. Voorts afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1845). De hoeve krijgt later de naam "Tack’s hof", naar de toenmalige eigenaar, de vooraanstaande brouwersfamilie Tack (zie Hoogstraat nummer 5). De hoeve wordt afgebroken in de jaren 1970, en vervangen door een distributiecentrum.

  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 403: Figuratieve kaart van de Mandel van aan de Kalbergmolen tot Ingelmunster, in Lantbouck vanden lande ende baronnie van Ingelmunstre, Vijve Sint-Eloy appendentie ende depententien..., 1639.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 117.
  • VAN KEIRSBILCK M., Bouwstenen voor een Geschiedenis van Oostrozebeke, onuitgegeven, 1985, p. 31.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Calonnestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11386 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.