Dalakkerstraat

Beschrijving

Recente straat, de Calonne- met de Gaverstraat verbindend en deel uitmakend van de sociale woonwijk "Gavers", aangevat in de jaren 1960. De historische naam betreft echter het tracé van de huidige Paling- en Blijhofstraat en refereert aan het grote koutergebied links en rechts van de huidige Stationsstraat (zie infra). Deze kouters worden in 1642 als "den dael aecker" en in 1643 als "den grooten" en "den cleenen daelackere" vermeld en houden verband met de herenhoeve "Ten Daele", tijdens het ancien régime eigendom van de abdij van Ename (zie Meulebekesteenweg nummer 15). Vanaf 1186 (en bevestigd door de paus in 1190) bezit de abdij van Ename het patronaatsrecht over de parochie Sint-Amandus. De naam blijft nog enige tijd verder bestaan in de nu verdwenen herberg "Dalakker" in het gehucht de "Driehoek" (zie Stationsstraat).

• DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 117.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien