Geografisch thema

Gaverstraat

ID
11389
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11389

Beschrijving

Recente straat, verbindt in een hoek van 90° de Wielsbekestraat met de Dalakkerstraat. Maakt deel uit van de sociale woonwijk "Gavers", aangevat in de jaren 1960.

De oudste bron waarin de naam voorkomt dateert van 1245 "inter parrochias de Wilsebecca et de Rosebeka…in campo Lamberti Male in Gavera". In 1626 is er sprake van "tgaverstraetke(n)" waarvan de ligging tussen de Kalberg en de Wielsbekestraat kan worden gelokaliseerd. In 1791 vermelding als wijk "in den wijck genaemt de Gaevers in Wielsbeke al den canton van Roosbeke". Ook de Atlas der Buurtwegen (1845) noteert een straatje in de omgeving van de Palingstraat.

De naam verwijst naar de aanwezigheid van de Gaverbeek, die gedeeltelijk de grens met Wielsbeke volgt. Het toponiem gaver betekent drassige grond in de buurt van een waterloop, tussen broek en meers. Woonstraat met vrijstaande koppelwoningen met voortuintjes en garages uit de jaren 1960. Baksteenbouw met rode en bruine baksteen van twee bouwlagen onder platte daken.

  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 515: Figuratieve kaart van het district genaamd Pudenbrouck in Anderen rentebouck vande voorseide heerlichede van Vyvainsche inde prochie van Roosebeke onder het district ghenaempt Pudenbrouck, 1642.
  • DELANGE M., Oostrozebeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 119.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostrozebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL33, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gaverstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11389 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.